A spenót termesztése

spenót termesztése

A spenót (Spinacia oleracea) termesztése egyszerű, kezdő kertészek számára is ideális. Termesztésével érdemes foglalkozni, ugyanis a legkorábbi tavaszi zöldségek egyike, fontos vitamin- és ásványi anyag forrás. Friss fogyasztásra és fagyasztásra is alkalmas.

Vetés

Állandó helyére vessük, nem kell palántát nevelni. A különböző fajták vetési ideje eltérő.
                Tavaszi vetés: február-április között, ajánlott a szakaszos vetés, 10-14 naponta a folyamatos levéltermés eléréséhez.
                Nyári vetés: július-augusztus között.
                Őszi vetés: szeptember-október között (a kikelt leveleket a tél folyamán szalmával lehet takarni, tavasszal szedhetjük a leveleket).
A vetés során sorokat alakítunk ki, a sortávolság 20 cm, a magokat 2-3 cm mélyre ültetjük, a tőtávolság 10 cm.  

Talaj

A spenót termesztése középkötött talajon ideális. A gyomok eltávolítása után a talajt érett komposzttal trágyázzuk meg, alaposan ássuk fel! A túl lúgos, vagy a túl savanyú talaj, valamint a homoktalaj nem kedvező számára. Fejlődése során kálium és nitrogén igényes.

Fényigény

A spenót a megfelelő fejlődéséhez világos, napos helyet igényel; naponta minimum néhány órás napfényt.

Hőigény

A magok 4 °C-os hőmérsékleten csíráznak, a fiatal növények elviselik a kisebb talaj menti fagyokat, a növény 15-16 °C hőmérsékleten fejlődik a legjobban.

Vízigény

Öntözést csak szárazság esetén igényel. Szerencsés időjárás esetén a tavaszi, illetve őszi esők biztosítják a számára szükséges nedvességet.

Gondozás

A spenót termesztése során folyamatosan távolítsuk el a gyomokat; szárazság esetén öntözzük.

Spenót fajták:

Matador

Őszi és tavaszi ültetésre is alkalmas fajta, jól tűri a hideget, gyors növekedésű, levele nagyméretű, közepesen hólyagos, középzöld színű, későn fordul magszárképzésbe, friss fogyasztásra és fagyasztásra is alkalmas. (vetőmag)

Monorez

Őszi és tavaszi ültetésre is alkalmas fajta, biztonságosan áttelel, levele közepes méretű, enyhén hólyagos, sötétzöld színű. (vetőmag)

Eszkimó

Őszi és tavaszi ültetésre is alkalmas fajta, biztonságosan áttelel, levele nagy, közepesen hólyagos, sötétzöld színű.

Viroflay

Őszi és tavaszi ültetésre is alkalmas, bőtermő, jól tűri a hideget, későn fordul magszárképzésbe. (vetőmag)

Popey

Kora tavaszi ültetésre alkalmas, bőtermő, levele vastag, kemény, sima felületű, friss fogyasztásra és fagyasztásra is alkalmas.

Saga F1

Tavaszi ültetésre alkalmas, bőtermő, ellenálló a peronoszpóra fertőzéssel szemben, friss fogyasztásra és fagyasztásra is alkalmas F1-hibrid.

Emilia F1

Nyári ültetésre alkalmas, bőtermő, leve friss fogyasztásra alkalmas, későn fordul magszárképzésbe, igen ellenálló a peronoszpóra fertőzéssel szemben, F1- hibrid.