A fokhagyma az egyik legmegbízhatóbb zöldség a kertbarátok számára: nem sokat kér, de annál többet ad. Az őszi fokhagyma termesztése különösen hálás, hiszen a megfelelő őszi ültetésű fajták korábban kelnek, erőteljesebben fejlődnek, és nagyobb fejeket hoznak, mint a tavasziak.
Ha egyszer belekóstolsz az őszi fokhagyma termesztésébe, jövőre biztosan nem hagyod ki! Ha eddig halogattad, most ne tedd: az őszi ültetés a titkos trükk, hogy tavasszal már szinte magától nőjön a kertedben a finom, aromás fokhagyma, és már nyár elején szüretelhesd a saját termést.
Miért érdemes ősszel ültetni a fokhagymát?
- Erőteljesebb növekedés: a hideg idő előtt meginduló gyökeresedésnek köszönhetően tavasszal turbó fokozatban indul.
- Korábbi betakarítás: már júniusban szedhető, amikor a tavaszi fajták még csak növekednek.
- Nagyobb, zamatosabb fejek: az őszi fajták fejlettebb gerezdeket nevelnek.
- Kevés gondozás, sok sikerélmény: kezdőknek is ideális, ha megbízható helyről szerzed be a vetőanyagot.
Hogyan válasszuk ki a megfelelő fokhagymát?
Az őszi fokhagyma ültetéséhez kifejezetten őszi ültetésre nemesített fajtákat érdemes választani.
Összegyűjtöttük a legnépszerűbb hazai és külföldi nemesítésű őszi fokhagyma fajtákat, amelyek között elsősorban méretben, ízvilágban és eltarthatóságban találunk különbségeket.
Fajta neve | Ültetési idő | Betakarítás | Fejméret / gerezd | Íz / tulajdonság | Tárolhatóság | Megjegyzés |
---|---|---|---|---|---|---|
Bátyai őszi | október–november | június | nagy fej, 6–10 gerezd | erőteljes, klasszikus fokhagymaíz | közepes (4–6 hónap) | magyar tájfajta, jól áttelel, stabil hozam |
Makói őszi | október közepe | június vége | 6–8 gerezd | markáns íz, tradicionális magyar fajta | közepes | államilag elismert, jól bevált fajta |
Messidrome | október | június közepe | nagy, fehér fej | enyhébb íz, egységes méret | jó (6–8 hónap) | francia fajta, kiváló télálló |
Germidour | október–november | június | középnagy fej, 8–10 gerezd | aromás, karakteres íz | közepes | lilás héjú, jól alkalmazkodik a hazai klímához |
Garcua | szeptember- november | június közepe | nagy gerezdek | erőteljes, intenzív íz | közepes | spanyol eredetű, fehér héjú, rusztikus fajta, nagy hozamú |
Thermidrome | október | június vége | nagy fej, 8–12 gerezd | kellemes, közepesen erős íz | jó (6 hónap körül) | francia fajta, jól tárolható |
Sabagold | október–november | június közepe | nagy, szabályos fej | intenzív íz, magas hozam | közepes | hidegtűrő, stabil fajta |
Sabadrome | október- november | június | nagy fej, 9–14 gerezd | enyhe, édesebb-fűszeres íz | közepes | nagy hozamú, jól télálló |
Thüla | október | június közepe | nagy fej | kellemes, harmonikus íz | közepes | erős növekedésű, jól alkalmazkodik a hűvösebb klímához |
Therador | október–november | június vége | nagy fej, kevés, de húsos gerezd | erőteljes aromájú | közepes | kiváló télálló, magas szárazanyag-tartalom |
Topadrome | szeptember- november | június közepe – július eleje | nagy kerek fej | enyhébb, édesebb íz | közepes | francia eredetű, fehér héjú, nagy hozamú |
Elefánt fokhagyma (Allium ampeloprasum) | szeptember–november | július | nagyon nagy fej, 3–6 óriás gerezd | enyhe, hagyma-fokhagyma átmenet | rövid (2–3 hónap) | különleges méretű, inkább csemege jellegű |
Népszerű hazai és külföldi nemesítésű őszi fokhagyma fajták
Őszi foghagyma ültetése lépésről lépésre
- Időzítés: az őszi fokhagyma ültetésének ideje október elejétől november közepéig tart – ekkor tudnak a gerezdek még a fagyok előtt gyökeret ereszteni.
- Hely kiválasztása: Válassz napos fekvésű, jó vízáteresztésű talajt. A fokhagyma nem szereti a pangó vizet, laza, jó vízelvezetésű talaj a nyerő. Dúsíthatod a talajt komposzttal vagy érett trágyával, de ne túl frissel, nehogy a fokhagyma „megégjen”.
- Gerezdek előkészítése: A gerezdeket csak közvetlenül ültetés előtt válaszd szét a fejről. A héj maradjon rajta, mert védi a gerezdet a gombás fertőzésektől. Mindig egészséges, ép gerezdeket ültess, a csúcsos részük felfelé nézzen.
- Ültetési mélység: kb. 4–6 cm
- Sortáv: 25–30 cm
- Tőtáv: 10–12 cm
- Öntözés: Ültetés után alaposan öntözd be az ágyást, de ügyelj, hogy ne álljon meg a víz, mert a fokhagyma nem bírja a túlzott nedvességet.
Gondozás és tél alatti védelem
Mulcsozás: Az ültetés után fenyőkéreggel, szalmával vagy lombbal takarhatjuk az ágyást – így védjük a fokhagymát a kemény fagyoktól és a kiszáradástól is.
Tavaszi indulás: Ahogy tavasszal elolvad a hó, a fokhagyma gyorsan újra növekedésnek indul. Ilyenkor különösebb teendő nincs, csak figyeld, hogy ne lepje el a gyom.
Öntözés: Csak tartósan száraz időszakban öntözd – a fokhagyma nem tűri a túlöntözést, a pangó víz a legnagyobb ellensége.
Gyomlálás: A fokhagyma érzékeny a gyomelnyomásra, ezért tavasszal érdemes rendszeresen tisztán tartani a sorokat.
Jó és rossz szomszédok- a fokhagyma növénytársítása
A fokhagyma a legtöbb növény számára igazi jó szomszéd a kertben: természetes illóanyagai elriasztják a kártevőket, és erősítik a közelében növő növényeket.
Jó szomszédok: eper, répa, paradicsom, paprika, saláta – ezekkel remekül megfér, sőt, segíti is a fejlődésüket.
Rossz szomszédok: borsó, bab és káposztafélék – ezek mellé ne ültesd, mert gátolhatják egymás növekedését.
Kártevők és betegségek
Az őszi fokhagyma viszonylag ellenálló, de érdemes figyelni a következőkre:
- Hagymalégy: ha a levelek megsárgulnak, és a növény satnyul, valószínűleg a hagymalégy okozza a gondot. Védekezésként ültess közé sárgarépát vagy zellert – ezek illata elriasztja a kártevőt.
- Fehérpenészes rothadás: nedves, hideg talajban jelenhet meg. Vetésforgóval és egészséges vetőanyag használatával megelőzhető.
- Penészesedés: tárolás során léphet fel, ezért csak jól szellőző, száraz helyen tárold a fejeket, és ne mosd meg őket betakarítás után, csak finoman tisztítsd le a földtől.
Szüret
Amikor a levelek kétharmada megsárgul, a szárak pedig elkezdenek dőlni – ez a jel, hogy ideje szedni.
- Időzítés: Általában június elején kezdheted a szedést.
- Módszer: Ha laza a talaj, elég óvatosan kihúzni a fejeket. Keményebb föld esetén lazítsd meg az ásóval a hagymák körül, és csak utána emeld ki őket, hogy ne sérüljenek.
- Szárítás: A frissen szedett fokhagymát szellős, árnyékos helyen szárítsd 2–3 hétig. A közvetlen napfényt kerüld, mert az kiszívhatja az ízét és a nedvességtartalmát.
Tárolás
Az őszi fokhagyma a megfelelő körülmények között száraz, hűvös és sötét helyen akár 6–8 hónapig is eltartható.
Tárolási módok:
- Kötve, kosárban vagy hálóban tartva hosszabb ideig friss marad.
- Fontos, hogy szellős legyen a tárolóhely, így megelőzheted a penészesedést.
Magozó tipp
- Kísérletezz különböző őszi fokhagyma fajtákkal!
Így a tavaszi szüret nemcsak finom, hanem változatos és izgalmas is lesz. - Használd ki a növénytársítás: ültess fokhagymát a földieper-palánták közé – ezek a jó szomszédok segítik egymás fejlődését, és a fokhagyma természetes módon távol tartja a kártevőket.
Az őszi fokhagyma ültetése igazi kerti klasszikus: egyszerű, mégis nagy örömet ad, amikor nyár elején már a saját, illatos gerezdeidet pucolhatod a konyhában. Ha most ültetnél, nézd meg a Magozó fokhagyma kínálatát.
-
Fokhagyma őszi- makói, 250 g1225 Ft