A bíbor kasvirág ültetése

bíbor-kasvirág-ültetése-magozó-webshop

A bíbor kasvirág (Echinacea purpurea) az őszirózsafélék vagy fészkesek (Asteraceae) családjába tartozó, könnyen nevelhető évelő gyógy- és dísznövény. Ültetése, gondozása egyszerű, ezért kezdő kertészek számára is ajánljuk. Édesen illatozó virágai a kertbe csalogatják a méheket és lepkéket, ami különösen előnyös, ha zöldségeket, gyümölcsöket is termesztünk a kertben. Alkalmasak vágott virágnak is, továbbá ismert és alkalmazott gyógynövény, mely erősíti az immunrendszert, védelmet biztosít a felső légúti fertőzésekkel szemben.

Vetés

Palántaneveléshez a magokat február-március között, jó minőségű virágföldbe ültetjük, a magokat vékony rétegben takarjuk be a földdel. A talajt folyamatosan nedvesen tartjuk. A kifejlett palántákat májustól októberig ültetjük szabadföldbe. Az ajánlott tőtávolság 35-40 cm.

A bíbor kasvirág szabadföldbe is vethető, ekkor a magokat április-július között, közvetlenül a szabadföldbe vetjük 0,5 cm-en mélyen.

Talaj

A laza szerkezetű, tápanyagban közepesen gazdag, jó vízáteresztő képességű talajt kedveli. A talaj kémhatását tekintve a pH 6,5-7, enyhén savas vagy semleges kémhatású talajt kedveli.

Fény- és hőigény

Meleg és fényigényes növény, minimum 6 óra közvetlen napfény szükséges a megfelelő fejlődéséhez. A részleges árnyékot elviseli, de ne ültessük olyan helyre, ahol egész nap árnyékban van. Válasszunk számára napos, meleg, szélvédett fekvésű helyet.

Vízigény

Első évben az elültetett magokat, a kiültetett palántákat, fiatal növényeket rendszeresen, naponta, kétnaponta öntözzük meg, hogy elősegítsük a csírázást, a növény és a gyökerek fejlődését. A kifejlett növények azonban már jól tűrik a szárazságot, csak aszály idején igényelnek némi öntözést.

Gondozás

A bíbor kasvirág nem igényel különösebb gondozást, növényvédelmet. Kártevők, kórokozók ritkán támadják meg, a gombás fertőzések elkerülése érdekében ültessük szellős, de szélvédett helyre. A nyári szárazság idején igényel némi öntözést. Ha az elszáradt virágokat folyamatosan levágjuk, a növény egészen október végéig újravirágzik. Nagyon száraz idő vagy tápanyaghiány esetén a virágok kisebbek lehetnek a megszokottnál.

Szaporítás

A kasvirágok könnyen szaporíthatóak tőosztással. Erre a minimum 3-4 éves növények alkalmasak, melyek kellően fejlettek és megfelelő gyökérzettel rendelkeznek. A tőosztással való szaporítást ősszel és tavasszal is elvégezhetjük, azonban a tavaszi tőosztás előnyösebb, így kellő idő áll rendelkezésre, hogy a növény megfelelő gyökérzetet fejlesszen és megerősödjön. Tőosztáskor a kiásott növény gyöktörzsét egy éles késsel több részre vágjuk, minden gyöktörzsdarabon legyen minimum 1-2 levél. Az új töveket előre kiásott ültetőgödrökbe helyezzük, befedjük őket földdel, és alaposan megöntözzük, majd a későbbiekben is rendszeresen öntözzük! Az újabb tőosztásra 3-4 év múlva kerülhet sor. A növények egymástól minimum 35-40 cm-re kerüljenek.

Az elvirágzott növényről mi magunk is gyűjthetünk magokat, melyeket később elültethetünk. Az összegyűjtött magoknak azonban hideghatásra van szükségük a csírázáshoz. Ezt elérhetjük, ha a magokat ősszel, szabadföldbe ültetjük, és a téli hidegre bízzuk a hideghatást, vagy 2-3 hétre hűtőszekrénybe helyezzük a magokat, majd tavasszal ezeket ültetjük el.

Felhasználás

A bíbor kasvirág stimulálja az immunrendszert, antibakteriális és antivirális, sebgyógyító, gyulladáscsökkentő hatású, csökkenti a megfázás, felső légúti fertőzések kockázatát, lerövidíti a betegség időtartamát. Hatóanyagaik között poliszacharidokat, glikoproteineket, flavonoidokat, kávésav-származékokat, alkilamidokat, és monoterpéneket találunk. A növény virágos hajtását és gyöktörzsét egyaránt gyűjthetjük, de a gyöktörzs tartalmazza a legtöbb hatóanyagot.

A leveleket és a virágokat a második évtől, a virágzás idején gyűjtjük. A gyöktörzs a 3. év után, ősszel alkalmas a begyűjtésre. A földből kiásott gyökereket megtisztítjuk, apróra vágjuk, és sötét, jól szellőző helyiségben szárítjuk, minimum két hétig. A kiszáradt növényi részeket légmentesen záródó edényben, fénymentes helyen tároljuk.

Tea készítéséhez 1-2 teáskanál szárított kasvirágot 2 dl vízzel leforrázunk, és 10 percig állni hagyjuk. A kivonatok kúraszerű alkalmazása ajánlott, hosszú távú fogyasztás esetén azonban elveszíti az immunrendszert stimuláló hatását.