Bazsalikom vetőmag- Red Rubin (piros levelű)

349 Ft

A Red Rubin bazsalikom aromás, rubinvörös színű levelei nem csak ízletesek, hanem hatalmas díszítő értékkel rendelkeznek mind a kertünk, mind az ételeink számára. A bazsalikom (Ocimum basilicum) igen kedvelt egyéves, 40-50 cm magas fehér vagy halványbordó virágú, meleg- és fénykedvelő mediterrán fűszernövény. Felhasználható saláták, mártások fűszerének, de készíthető belőle pesto húsok, tészták ízesítésére. Bő termés esetén fagyasztható, így télen is „friss” fűszerhez juthatunk.

Kiszerelés: 1 g

 

 

Készleten

Leírás

Bazsalikom vetőmag, Red Rubin fajta. A bazsalikom (Ocimum basilicum) igen kedvelt egyéves, 40-50 cm magas fehér vagy halványbordó virágú, meleg- és fénykedvelő mediterrán fűszernövény. A magok fényre csíráznak, ezért magvetés során csak nagyon kevés földdel takarjuk a magokat. Kétszer vághatjuk, júliusban és szeptemberben, a virágzás kezdetekor. A Red Rubin bazsalikom aromás, rubinvörös színű levelei nem csak ízletesek, hanem hatalmas díszítő értékkel rendelkeznek mind a kertünk, mind az ételeink számára.

Ültetés:
Palántanevelés:

A palántaneveléshez február-március között töltsünk meg egy cserepet, balkonládát vagy palántázó tálcát ¾ részig jó minőségű virágfölddel! Szórjunk a föld felületére az apró szemű bazsalikom vetőmagból, palántázó tálca esetén a lyukak méretétől függően 1-4 magot! Vékony rétegben fedjük be a magokat földdel, majd egy szórófejes flakon segítségével nedvesítsük be a földet! Helyezzük világos, 18-20 oC hőmérsékletű vagy ennél melegebb helyre, ugyanis alacsonyabb hőmérsékleten a bazsalikom vetőmag nem, vagy csak kis százalékban fog kicsírázni! Körülbelül egy hét alatt a magok kicsíráznak, ezt követően továbbra is egy szórófejes flakon segítségével öntözzük, a földjük legyen mindig nedves! A nagyon sűrűn elhelyezkedő, 2-3 leveles magoncokat ültessük szét; ha cserépben fogjuk nevelni, akkor már a végleges cserépbe ültessük, ahova több növény is kerülhet egymás mellé! Április-május során, amikor már nem várható fagy, a cserepeket tegyük a kertbe vagy az erkélyre, vagy ültessük ki a palántákat szabadföldbe, 25-30 cm távolságra egymástól. A bent nevelt palántákat érdemes hozzászoktatni a külső körülményekhez, eleinte csak néhány órára kitenni a szabadba, fokozatosan egyre több ideig, végül egész napra kint hagyva.

Ültetés szabadföldbe:

A bazsalikom vetőmag szabadföldbe április-május között, a tavaszi fagyok elmúltával, amikor a hőmérséklet 14-21 oC között van, közvetlenül helyre is vethető. A magokat kb. 0,3-0,5 cm mélyre szórjuk el, vékonyan takarjuk földdel, ugyanis a csírázáshoz fényre van szükség. A megjelenő gyomokat folyamatosan távolítsuk el. Kártevője, kórokozója hazánkban nem ismert, így a gyomláláson kívül más növényvédelemmel nem is kell foglalkoznunk. A magok kikelése és 2-3 leves állapotuk elérése után ha szükséges, ritkítsuk meg a kis növényeket, 25-30 cm tőtávolság legyen a növények között! A sűrűn nőtt, felvett kis palántákat ültessük távolabb egymástól!

Gondozás:

A bazsalikom világos és meleg helyen érzi jól magát, a sok napfény kiemelten fontos az illóolaj-termeléshez. Ezért mindenképpen világos helyet válasszunk számára akár a lakásban, akár az erkélyen, kertben fogjuk tartani! Földjét tartsuk mindig nedvesen, de a cserépben tartott növény alatt sose álljon a víz! A cserepes növényeket hetente-kéthetente tápoldatozzuk, hogy biztosítva legyenek a fejlődéséhez szükséges tápanyagok! A bazsalikom megfelelő körülmények között 30-50 cm magasra nő meg. A 6 leveles szárakat vágjuk vissza 2 leveles állapotra, így a növény oldalhajtásokat fog hozni, ezzel bokrosíthatjuk fűszernövényünket. A visszavágással nem csak a bokrosodásnak kedvezünk, hanem a virágzás is kitolódik, így a növény élettartama is megnő, akár késő őszig élvezhetjük friss leveleit. Egynyári fűszernövény, ezért minden évben újra kell ültetni. Ha a lakásban megfelelő körülményeket tudunk biztosítani, például egy meleg, világos konyhaablakban, akkor egész évben ültethetünk, nevelhetünk bazsalikomot.

Szüretelés:

A leveleket júliustól szeptemberig igény szerint folyamatosan gyűjthetjük. Virágzás előtt vágjuk le a virágos részt, ezzel megnövelhetjük a bazsalikom élettartamát.

Felhasználás:

A bazsalikom felhasználható frissen saláták, mártások fűszerének, de készíthetünk belőle pestot húsok, tészták ízesítésére. Bő termés esetén a leveleket fagyaszthatjuk, száríthatjuk, de még üveges pestot is készíthetünk belőle télire! Szárításkor sokat veszít illóolaj-tartalmából, de még ekkor is felhasználható. A bazsalikom nem csak fontos fűszernövény, hanem gyógynövény is, teája idegnyugtató, vizelethajtó.

Egyszerű szaporítás:

A bazsalikom könnyedén szaporítható, ha a hajtásokat levágjuk és vízbe helyezzük őket. Néhány napon-héten belül megjelennek a gyökerek, ezt követően a növényt cserépbe vagy a kertbe is kiültethetjük.

Kiszerelés:

1 gramm

Gyártó:

Rédei Kertimag