Leírás
Vetés:
Március második felétől szeptember közepéig. A bordáskel hűvös évszakos növény, őszi és tavaszi időszakban érdemes termeszteni; bizonyos fajták nyári vetésre is alkalmasak. Gyors növekedésű, már 45-60 nap után betakarítható. A tavaszi vetés és palántázás március második felétől ajánlott, a magok 10 °C felett csíráznak, ezért szabad földbe akkor vetjük, amikor a talaj hőmérséklete elérte a 10-15 °C-ot. A magokat 0,5-1 cm mélyre vessük, vékonyan takarjuk földdel, majd tartsuk nedvesen a talajt. Őszi vetés esetén szeptember közepéig ültessük el a magokat. A magok gyorsan csíráznak, ezért ajánlott a helyrevetés, de palántákat is nevelhetünk. Tőtávolság: 20-30 cm Sortávolság: 30 cm
Szedés:
Május-október. Vetéstől számítva akár már 30-45-60 napon belül szedhető állapotú. Az 50-60 cm-es, kb. 400-500 grammos növényeket egészben, óvatosan, hogy a levelek ne törjenek kihúzzuk vagy elvágjuk a gyökereknél; vagy a külső leveleket folyamatosan szedjük. Mindig fiatal, zsenge növényt szüreteljünk, az idősebb példányok levelei általában kemények és keserűek. A levágott bordáskelt felhasználásig hűvös, nedves helyen, lehetőleg a hűtőben tároljuk, hogy minél tovább megőrizze frissességét.
Talaj- és tápanyagigény:
Jó vízelvezetésű, enyhén savas vagy semleges pH-jú (pH 6,0-7,5) talaj az ideális számára, amit zöldtrágyázással, komposzttal vagy érett szerves trágyával gazdagítsunk ültetés előtt. A fejlődő növények tápanyag-utánpótlását biztosíthatjuk komposztteával vagy szerves folyékony trágyákkal.
Fény- és hőmérsékleti igények:
A bordáskel napos fekvésű helyet igényel, napi minimum 6-8 óra napfény szükséges a megfelelő fejlődéséhez, de a rövidebb ideig árnyékos helyeken is megél. Hőmérséklet szempontjából a hűvösebb éghajlaton érzi jól magát, az optimális növekedési hőmérséklete 15-20 °C között van, magasabb hőmérsékleten hajlamos a felmagzásra, ami rontja a levelek minőségét. Ennek köszönhető, hogy hazánkban a tavaszi és őszi időszak kedvező a termesztéséhez.
Vízigény és öntözés:
A bordáskel vízigényes növény, talajnak mindig nedvesnek, de nem túl vizesnek kell lennie, ezért eső hiányában rendszeres öntözést igényel. Talajtakarással (mulcsozással) védhetjük a talajt a gyors kiszáradástól; esővíz gyűjtésével és felhasználásával valamint csepegtető öntözőrendszer kialakításával csökkenthetjük a bordáskel termesztéséhez szükséges vízhasználatot, így az ökológiai lábnyomot.
Növénytársítás- a bordáskel jó és rossz szomszédai:
Jó szomszédok: saláta, sárgarépa, spenót (a bordáskel jól fejlődik ezek szomszédságában)
Rossz szomszédok: földieper
Kórokozók és kártevők:
A bordáskel leggyakoribb kórokozói a gombák, gyakran károsítja a gyökérgolyva. A fertőzések megelőzése érdekében alkalmazzunk vetésforgóra, 2-3 évig ne ültessük ugyanoda vagy más káposztafélék (pl. kelkáposzta, brokkoli) után. Elsősorban fóliákban, üvegházakban fertőtleníthetjük a talajt gőzöléssel, fertőzés esetén a beteg leveleket, növényeket azonnal távolítsuk el, majd használhatunk réztartalmú permetszereket.
A bordáskel kártevői a levéltetvek, a földibolhák, a káposztalepkék hernyói, és a káposztafélék egyéb kártevői. Ezek elleni mechanikai védekezés a sorvédő háló (rovartakaró, rovarháló) használata. Alkalmazhatunk növénytársítást, a bordáskel mellé a kártevőket riasztó növények, például fokhagyma, bazsalikom, vagy a körömvirág és büdöske ültetésével, melyek még a hasznos rovarokat is kertünkbe vonzzák. A levéltetvek ellen hígított háztartási szappanos vagy káliszappanos permetezést is használhatunk, amelyek ártalmatlanok növényeinkre.
Bordáskel termesztése balkonon:
A bordáskel napfényes balkonon is termeszthető, mivel kis helyigényű és gyors növekedésű. 15-20 cm mély, jó minőségű, tápanyagban gazdag talajjal megtöltött cserepekbe, konténerekbe ajánlott ültetni a fent leírtak alapján. Fontos, hogy rendszeresen öntözzük a vetést és a fejlődő növényeket, mert a kis talajtérfogatú cserepek gyorsan kiszáradnak.
Felhasználás:
A bordáskel íze leginkább a zellerre és a mustárra emlékeztet. A leveleket fogyaszthatjuk nyersen salátákban, vagy smoothie készítéséhez. A levélnyéllel gazdagíthatjuk a káposztasalátát. Helyettesíthetjük vele a kelkáposztát is. Párolva alkalmas köretnek, keleties ételekben. A levél és a levélnyél eltérő tápanyagtartalmú, használjuk fel és fogyasszuk mindkettőt.
Kiszerelés:
2 gramm
Értékelések
Még nincsenek értékelések.