Leírás
Fekete retek vetőmag, Panter fajta. A Panter fekete retek másodveteményként termeszthető, 70 napos tenyészidejű fekete retek. Gumója fekete, gömbölyű, kissé hosszúkás, átmérője 6-9 cm, kiválóan alkalmas téli tárolásra. Fehér, roppanós, lédús belseje jellegzetesen csípős ízű, gazdag vitaminokban (C-vitamin, B-vitaminok) és ásványi anyagokban (kálium, kalcium). Erősíti az immunrendszert, jótékony hatással van az emésztésre és a máj működésére.
Kiszerelés
4 gramm fekete retek vetőmag/tasak
Vetés
Július végétől szeptember közepéig vethető.
- Vetésmélység: 1-2 cm
- Sortávolság: 30-40 cm.
- Tőtávolság: 10-12 cm
- Vetőmagmennyiség: 6-8 g/m².
Termesztési igényei
- Fény- és hőmérsékletigény: Közepes fényigényű növény, napos vagy félárnyékos helyen is jól fejlődik.
- Talaj: Jól átdolgozott, mélyrétegű, laza szerkezetű, jó vízelvezetésű, 6,0–7,5 közötti pH-értékű talaj a legmegfelelőbb számára.
- Vízigény: Rendszeres, egyenletes vízellátás szükséges számára, mert a hirtelen vízhiány fásodáshoz, repedezéshez vezethet.
- Tápozás: A szerves trágya vagy komposzt bedolgozása javítja a tápanyagtartalmat, de ültetéskor kerülni kell a frissen trágyázott talajt, mert az elősegítheti a gyökér elágazását.
- Gyomlálás, mulcsozás javasolt.
Növénytársítás
Jó szomszédok: salátafélék, sárgarépa, paradicsom, borsó, spenót és hagymafélék. Ezek a növények nem versengenek a retek tápanyagáért, és segíthetnek a kártevők távoltartásában.
Rossz szomszédok: káposztafélék (pl. kelkáposzta, brokkoli, karfiol), mivel ezek hasonló tápanyagigénnyel rendelkeznek, és fokozhatják a közös betegségek kockázatát.
Betegségek, kártevők
Betegségei:
- Peronoszpóra: megfelelő tőtávolsággal és réztartalmú készítményekkel megelőzhető.
- Gyökérrothadás: jó vízelvezetésű talaj segít elkerülni a fertőzést.
Kártevők:
- Földibolhák: rovarhálóval vagy nedves talajon történő termesztéssel csökkenthető a kártételük.
- Reteklégy lárvái: vetésváltás és megfelelő talajkezelés segít ellenük.
Betakarítás
Október-november, amikor a gyökér teljesen kifejlődött, 15-20 cm-es, kézzel vagy ásóval kell óvatosan kiemelni.
Hűvös, sötét, nedves helyen (0-5 °C-on) 3-4 hónapig eltartható. Homokba rétegezve hosszabb ideig friss marad.
Felhasználás
Frissen, salátákban vagy reszelve fogyasztható. Kiváló téli vitaminforrás és természetes immunerősítő. Főzve vagy párolva is használható levesekhez, köretekhez.
Értékelések
Még nincsenek értékelések.