Kolbásztök vetőmag

349 Ft

A kolbásztök nevét a csüngő, 1,5-2 méter hosszú terméséről kapta, mely zsengén ehető, éretten érdekes színfoltja kertünknek. Indái folyamatosan nőnek, elérhetik a 4-5 méter hosszúságot, termesztéséhez érdemes támrendszert használni, kerítésre, növényfuttató rácsra, kisebb fákra felfuttatni.  Tápanyag- és melegigényes növény. A zsenge, fiatal termések fogyaszthatóak, 20-25 cm-es korukban már felhasználhatóak. Az érett termésnek csak díszítő értéke van, a kert és az őszi dekoráció különleges elemévé válhat. A kolbásztök az utóbbi években nagy népszerűségnek örvend.

Kiszerelés: 1,5 g (kb. 5-7 mag)

Készleten

Leírás

Kolbásztök vetőmag. A kolbásztök (Lagenaria siceraria provar. turbinata) a kabakosok közé tartozik, a lopótökök egyik fajtacsoportja, igazán népszerű lett az utóbbi néhány évben. Nevét a csüngő, 1,5-2 méter, ritkán 2,5 méter hosszú terméséről kapta, mely érdekes színfoltja lehet kertünknek. A növény hasonló megjelenésű, mint a kobak vagy lopótök, de a termése egyenletesen vastag, csőszerű.Termesztéséhez érdemes támrendszert használni, kerítésre, növényfuttató rácsra, kisebb fákra futtassuk fel. A földön maradó termések nem lesznek egyenesek, hanem minden irányba tekerednek, míg a felfuttatott növényen a termések lefele csüngők, egyenesek lesznek. Indái folyamatosan nőnek, elérhetik a 4-5 méter hosszúságot. Tápanyag- és melegigényes növény. A zsenge, fiatal termések fogyaszthatóak, 20-25 cm-es korukban már felhasználhatóak.

Vetés

A kolbásztök vetőmag különleges alakú, kemény magházú. Napos fekvésű helyre ültessük, szárazság idején öntözzük rendszeresen. A tavaszi fagyok elmúltával, április végétől május végéig. Fészkeket alakítunk ki, melybe 2-3 magot szórunk, alaposan belocsoljuk, majd betemetjük a fészket. A fészkeket egymástól legalább 2-3 m-re helyezzük el. A fiatal növényeket rendszeresen öntözzük, vízigényes növény.

Termesztés

A kolbásztök termesztése megegyezik a hozzá hasonló tökfélékkel. Ha egyenes terméseket szeretnénk, támrendszerre fel kell futtatni. Néhány tő esetén nem szükséges komoly támrendszer, azonban nagyobb mennyiségű kolbásztök ültetésekor már nagy súlyt kell elbírnia, már megerősített támrendszert igényel. Nyár közepén, a virágzást követően a termésfejlesztés időszakában vízigényes.

Felhasználás

A kolbásztök díszítő értéke, hogy alkalmas lugasok kialakítására, kerítésen, növényfuttató rácsokon, fákon magasra felkúszik. Csüngő termései zsengén a többi tökféléhez hasonlóan felhasználható, leginkább a cukkinihez hasonlít. Süthető, tölthető, rántható, roston süthető, készülhet belőle pörkölt, főzelék és saláta is. A fejlődő tökök a növényen mutatósak, fiatal korban formázhatjuk. Az érett termésnek már csak díszítő értéke van, akár 1,5- 2 méter hosszúra is megnőhet, ezzel a kert és az őszi dekoráció különleges elemévé válhat. Kiszárítva évtizedekig eltartható, lakásdekorációra, szárazvirág-csokrok és szárazvirág-díszek készítésére is felhasználják. Sokan úgy tartják, ha az indán levő kolbásztök terméséből levágunk egy darabot, az tovább nő. Az igaz, hogy a fiatal, nagyon vékony termések a sérüléseket képesek kiheverni, a vastagabb, fogyasztásra alkalmas termések azonban már nem. Ezért mindig szedjük le az egész termést, a megvágott ugyanis el fog pusztulni a növényen!

A zsenge kolbásztök fogyasztható. Ekkor a külső bőrszövet még puha, a magok nem fásodtak. Ezt úgy tudjuk ellenőrizni, hogy körömmel megnyomva belemegy a körmünk.

Kár lenne kihagyni a kertből, különleges, finom és dekorációnak sem utolsó!

Gyártó:

Rédei Kertimag

Kiszerelés:

1,5 g (kb. 5-6 mag)

A kolbásztök termesztése

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Kolbásztök vetőmag” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük