Madárodú – C-típusú (AKG-C)

4990 Ft

„C-típusú madárodú”, a madárvédelmi szabványoknak megfelelően. Fenyőből készült, előlapja kibillentve nyitható, így a költési idő után könnyedén kitisztítható. Elsősorban a házi rozsdafarkú, kerti rozsdafarkú, barázdabillegető, szürke légykapó számára alkalmas.

Kiszerelés: 1 db

Készleten

Kategória:

Leírás

Mindig is szeretted volna, ha madárcsicsergés lengi be a kerteted és látni, ahogy ezek a csodálatos lények fáról fára repkednek vagy a fűben keresgélik táplálékukat? Mivel a városokban egyre kevesebb az idős, odúképződésre, odúkészítésre alkalmas vastagságú fa, énekesmadaraink száma is megfogyatkozott. De nem kell lemondanod a madárcsicsergésről, ha kertedbe csalogatod a madarakat és fészkelőhelyet biztosítasz számukra madárodúk kihelyezésével. A „C-típusú madárodú”, az Agrár-környezetgazdálkodási (AKG) program előírásainak, madárvédelmi szabványoknak megfelelően elkészített madárodú. Fenyőből készült; előlapja kibillentve nyitható, így a költési idő után könnyedén kitisztítható. Ehhez az odú előlapján lévő kis fém kallantyút el kell fordítani, az előlap tetejét befelé nyomva alulról kinyílik az odú. Elsősorban a házi rozsdafarkú, kerti rozsdafarkú, barázdabillegető, szürke légykapó számára alkalmas. Örülnél, ha a cinegék is a vendégeid lennének a kertben? Helyezz ki A-típusú madárodút is!

Mérete:

kb. 17x22x33 cm

Kihelyezés:

A „C-típusú madárodú” kihelyezése a betelepülő fajtól függően 1 – 8 méter magasságban van. A kihelyezett odú nyílása ne az uralkodó széljárás felé nézzen!

„Míg a kerek röpnyílású énekesmadár-odúkat többnyire fákon használjuk, az eredetileg sziklahasadékokban, partfalak üregeiben fészkelő rozsdafarkúak és barázdabillegetők költését segítő „C” odúk esetében a helyzet éppen fordított: ezeket elsősorban magasan az épületfalakra szokás kirakni, a fára telepítés ritkább.” (MME.hu)

A Magyarországon élő madarak egy része odúköltő, idősebb fák törzsében, ágaiban természetes módon képződő, vagy harkályok vájta odúkban költenek. Általánosan jelentkező természetvédelmi probléma mind a településeken, mind a mezőgazdasági területeken, hogy egyre kevesebb az idős, odúképződésre, odúkészítésre alkalmas vastagságú fa. A településeken belüli és települések környéki idősebb fákat is tartalmazó erdőfoltok, fasorok csökkennek, egyre inkább elszigetelődnek, aminek következtében az odúkészítő harkályfajok állománya is csökken. Ez a cinegék, verebek és seregélyek, leggyakoribb odúköltő madaraink fészkelőhelyeinek csökkenését is jelenti, ezért a lehetségesnél és szükségesnél kisebb számban élnek és szaporodnak a falvakban, városokban.
Mesterséges fészekodúk kihelyezésével azonban segíteni lehet tollas barátainkat. A különböző fajok eltérő igényekkel rendelkeznek. Attól függően, hogy milyen madárfajokat szeretnél megtelepíteni, az igényeihez és testméretéhez alkalmazkodva különböző odúkat kell kihelyezned.

Csomagolás:

Csomagolásmentes termék.

Származási hely:
Magyarország
Márka:

Rédei Kertimag

További madárvédelemmel kapcsolatos információkat találsz a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján.