Spenót vetőmag- Viroflay, Rocalba

969 Ft

A Viroflay őszi-tavaszi vetésre ajánlott gyors növekedésű spenótfajta. A hideget jó tűri, későn hoz magszárat. A spenót (Spinacia oleracea) termesztése egyszerű, kezdő kertészek számára is ideális. Világos, napos helyet igényel, öntözni csak a tavaszi/őszi esők elmaradása esetén, szárazság idején szükséges. Legkorábbi tavaszi zöldségeink egyikeként fontos vitamin- és ásványi anyag forrás a téli időszak után.

Kiszerelés:. 10 g/csomag

Készleten

Kategóriák: ,

Leírás

Spenót vetőmag Viroflay fajta. A Viroflay őszi-tavaszi vetésre ajánlott nagy terméshozamú, gyors növekedésű spenótfajta. A hideget jó tűri, későn hoz magszárat. A spenót (Spinacia oleracea) termesztése egyszerű, kezdő kertészek számára is ideális. Világos, napos helyet igényel, öntözni csak a tavaszi/őszi esők elmaradása esetén, szárazság idején szükséges. Legkorábbi tavaszi zöldségeink egyikeként fontos vitamin- és ásványi anyag forrás a téli időszak után.  A spenót termesztéséről és további fajtákról itt olvashatsz.

Talajigény:

A spenót termesztéséhez a legtöbb kerti talaj alkalmas. A gyomok eltávolítása után a talajt érett komposzttal trágyázzuk, alaposan ássuk fel! A túl lúgos, vagy a túl savanyú talaj, valamint a homoktalaj azonban nem kedvező számára. Fejlődése során káliumot és nitrogént igényel.

Fény- és hőigény:

A világos, napos fekvést kedveli; naponta minimum néhány órás napfény szükséges számára. A magok 4 °C-os hőmérsékleten csíráznak, a fiatal növények elviselik a kisebb talaj menti fagyokat, a növény 15-16 °C hőmérsékleten fejlődik a legjobban. Az áttelelő késő őszi vetés növényeit szalmával takarva védhetjük a nagyobb hidegek ellen.

Vízigény:

A vetést követően ha nincs természetes csapadék, tartsuk nedvesen a földjét az első levelek megjelenéséig, ezt követően a tavaszi, illetve őszi esők biztosítják számára a szükséges nedvességet. Öntözni csak szárazság idején szükséges.

Vetés:

A vetés során sorokat alakítunk ki, a sortávolság 20 cm, a magokat 2-3 cm mélyre ültetjük, a tőtávolság 10 cm.

tavaszi vetés: februártól áprilisig

őszi vetés: szeptember

Vetőmagszükséglet:

Sor és tőtávtól függően 1,6-2,2 g/m² (16-22 kg/ha)

Növénytársítás:

A spenót szinte a legtöbb zöldségnövénnyel ültethető szomszédságba, vagy lehet előveteménye. Előveteményként az előnye, hogy gyökere mélyen átszövi a talajt, fellazítva azt, ezzel javítja vízelvezető képességét és levegőzését.

jó szomszédok– bátran ültethetjük őket a spenót közelébe: bab, borsó, burgonya, eper, hagyma, káposztafélék, karalábé, karfiol, kukorica, majoranna, padlizsán, paradicsom, retek, zeller

rossz szomszédok– ne ültessük a spenót közvetlen közelébe: sárgarépa, mángold, cékla

Növényvédelem:

A megjelenő gyomokat távolítsuk el; szárazság esetén öntözzük.

Gombás megbetegedése a spenótperonoszpóra, a leveleken halványsárga, a fonákon szürkéslila penészes foltok jelennek meg. A spenót kártevői a spenótlégy, levéltetvek közül a fekete répalevéltetű, zöld őszibarack levéltetű, uborka-levéltetű, és a meztelen csigák. A vetés előtt gondosan előkészített talajjal, vetésforgóval és nem fertőzött magok vetésével, valamint a fertőzött részek azonnali eltávolításával védekezhetünk.

Szüret:

A spenótot, ideális körülmények között nevelve, a magvetést követően körülbelül 6-7 hét után kezdhetjük szüretelni. Szedéskor a nagyobb, külső leveleket szedjük, ollóval vágjuk le, nem kell a teljes növényt felszedni, így további levelek fejlődhetnek. Amikor a növény elkezd megnyúlni, magszárat képezni, már nem érdemes a leveleket tovább szedni, elöregednek, keserűek lesznek. Hacsak nem szeretnénk magot fogni, a magszárba nyúló növényt húzzuk ki gyökerestől, és ültessünk a helyére más zöldségnövényt.

tavaszi vetés szüretelése: áprilistól júniusig

őszi vetés szüretelése: októbertől novemberig

Kiszerelés:

10 g/csomag

(4,5-6 m² területre elegendő )

Gyártó:

Rocalba

További információk

Tömeg 0,003 kg

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Spenót vetőmag- Viroflay, Rocalba” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük